Търси
Filters
Close

Патент и сертификати

Мисията на Sevi baby е да произвежда висококачесвени и иновативни артикули, които да задоволяват нарастващите изисквания на потребителите. При производствения процес се спазват всички необходими стандарти и изисквания за екологичност и качество. Артикулите на Sevi baby от групата на текстила са сертифицирани и маркирани по Oeko-Tex® Стандарт 100.

 

 

 


 

 

 

 

Обща информация за стандарта Oeko-Tex® Стандарт 100

Oeko-Tex® Стандарт 100 е навлязъл като отговор на нуждите на потребителите от сигурност при употребата  на тъкани за това, че те не представляват опасност за здравето. Преди създаването на критериите на стандарта не е имало други такива, които да представляват комплексен етикет за сигурност на потребителите и за оценка на екологичността, качеството и безвредността на текстила.

Цели

Тестването и системата за издаване на сертификати Oeko-Tex® Стандарт 100 има за цел:1. Производство на текстилни продукти, които са екологични и безвредни за хората. 2.Да бъде символ на доверие за потребителя, че купува стоки, които не са вредни за здравето.

Тестване

Лабораторните тестове по стандарта включват около сто тестови параметри и се основават на международни тест стандарти и други процедури. Също така включват и симулационни тестове, които имат за цел да предвидят всички възможни начини, по които евентуални вредни вещества биха могли да се абсорбират от човешкото тяло чрез устата, кожата или чрез вдишване.

Класификация

Тестовете за опасни вещества според критериите на Oeko-Tex® Стандарт 100 са базирани на целовото предназначение на дадения текстил. Прилага се следният принцип-колкото повече даденият текстил влиза в контакт с кожата, толкова по-високи трябва да са изискванията за екологичност. Според този принцип са създадени четири различни класа продукти:

Продукти клас 1 - Текстилни изделия и играчки за бебета и деца до 3 години ( бельо, дрешки, спално бельо, плюшени и платнени играчки и др.) Артикулите за бебета в контекста на този стандарт са всички артикули, основни материали и аксесоари, които са осигурени за производството на стоки за бебета и деца до 36 месеца, с изключение на кожените облекла.

 

Продукти клас 2 - Текстилни изделия, чиято по-голяма част влиза в директен контакт с кожата, като бельо, спално бельо, трикотаж, ризи, блузи и др.

Продукти клас 3 - Декоративен текстил за дома, като например покривки за маса, завеси, дамаски, но също така и текстилни тапети и килими

Продукти клас 4 - Текстил, от който по-голямата част от повърхността обикновено не влзиа в директен контакт с кожата (якета,палта,подплънки на дрехи и др.)